Saturday, October 24, 2015

Stick & Stones #41




[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36] [#37] [#38] [#39] [#40]


Amily mengerling jam di pergelangan tangannya sebelum memandang keadaan sekeliling. Tiada langsung manusia yang dia kenali di restoran mewah itu. Kalau diikutkan masih ada 3 minit lagi dari waktu yang dijanjikan. Dia memandang Adam yang sedang asyik dengan iPhone 6 nya. Tertanya-tanya dengan siapa Adam sedang ber-chatting. 

“Kita tunggu siapa sebenarnya?” Soal Amily dengan nada tidak puas hati. 

Adam senyum sebelum meletakkan telefon pintarnya di atas meja. “It’s someone important.” 

“Siapa?” 

Adam tarik nafas. “Dia antara pelabur terbesar dalam Casa Holdings.” 

“Jadi, kenapa I terlibat sama?” 

Adam senyum lagi. “She insist wanna meet you. She want to congratulate us for our wedding.” 

Amily kerut dahi. Tapi dia diam, membiarkan eksperesi wajahnya berbicara dan dia pasti Adam memahaminya. 

“Dia tak datang majlis kita hari itu.” 

Amily angguk. Dia malas lagi untuk mengeluarkan soalan sebab baginya, hal pelabur Casa Holdings itu tiada kena mengena dengannya. Lagipun, dia bukannya ikhlas untuk hadiri makan malam yang diaturkan ini. Dia lebih rela menghabiskan masanya di rumah berbanding apa yang dilakukannya sekarang ini. 

“Did she really come? It’s been 5 minutes late than what you’ve told me.” 

“It’s just five minutes late, dear.” Adam ukirkan senyuman. Dia tahu sikap Amily yang pentingkan ketepatan masa. 

Amily senyum palsu sebelum kembali menghirup jus epal di hadapannya. Sudahlah dia lapar. Ini pula orang yang mereka tunggu sudah lewat dari waktu yang dijanjikan. 

“There she is,” Adam bersuara tatkala melihat kelibat seorang wanita di pintu masuk. 

Amily tidak memberi respon. Dia menghadap telefon bimbitnya. Ada pesanan ringkas dari Bryan. 

“Hai…” kedengaran suara wanita. 

Amily mendongak. Dia telan air liur saat terpandangkan wanita yang baru tiba. Amily paksa dirinya bangun walau dia sendiri tidak mahu. 

“I’m sorry for being late.” Ucap wanita itu lagi sebelum mengambil tempat berhadapan Amily. 

“It’s okay, Mrs Wilson.” Adam bersuara. “Meet my wife, Amily.” Adam pandang Amily. “Amily, this is Katrina Wilson, one of investor in Casa Holdings.” 

Wanita itu mengukirkan senyuman pada Amily tapi tidak Amily. Dia sebenarnya sedikit terkejut dengan kemunculan Katrina Wilson di hadapannya. Kenapa perlu dia bertemu wanita itu sekali lagi? 

Dan sudahnya, dia hanya mendiamkan diri saja sepanjang makan malam berlangsung. Semuanya kelihtan janggal baginya! 


!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 



Adam mengupas kulit kacang Pistachio sebelum menyuapkan ke dalam mulut Amily yang sedang berbaring diatas pahanya. Wanita itu asyik membaca buku manakala dia pula menonton drama yang disiarkan di saluran HBO. 

“Is everything okay?” Soal Adam sambil menyuapkan kacang Pistachio ke dalam mulut isterinya. 

Amily tutup buku. Dia pandang Adam. Dia pasti lelaki itu sedang bertanyakan hal yang berlaku tadi. Jujur, dia hanya mendiamkan diri saja sepanjang makan malam itu. “Means?” Amily berpura-pura. 

“You seems so quiet tonight. Macam you bukan Amily Katrina yang I kenal.” 

Amily telan air liur. Dia bangun. “I’m a little bit tired.” 

Terus saja tangannya menyentuh dahi Amily, risau jika isterinya jatuh sakit sekali lagi. 

Amily senyum. “I’m fine, sayang.” Amily menepis tangan Adam. 

Adam angguk. 

“Macam mana you kenal dia?” Amily mengeluarkan soalan yang bermain dalam dikirannya sejak tadi. 

“Siapa?” 

“That woman at the dinner a while ago.” 

“She’s new investor.” 

“Means?” 

“I pun dah lupa tapi dia mula melabur dalam Casa Holding a few month after we get married.” 

AMily telan air liur. 

“Something is wrong?” Soal Adam hairan. 

Amily geleng. “She’s pretty on her age.” 

Adam senyum. “You risau kalau I akan terpikat dengan dia?” 

Amily tidak memberi respon. 

Adam mengukirkan senyuman. “You know I will always love you.” 

Amily tarik senyum senget. “But you hate me before.” 

Adam telan air liur. “Itu semua kisah lama. We already start a new life here,” Adam memandang keadaan sekeliling ruang di hadapannya. Dia dan Amily telah mengambil keputusan menetap bersama-sama. Mereka telah membeli satu rumah. 

“I penat. I tidur dulu.” Amily mengucup bibir Adam sebelum bangun tapi belum sempat dia melangkah, Adam menarik tangannya membuatkan dia terduduk diatas paha suaminya. 

“Naughty boy,” Amily ukirkan senyuman sambil jarinya bermain di pipi Adam. 

Adam senyum sambil tangannya merangkul erat pinggang isterinya. “Do something for me?” ucap Adam dengan senyuman gatal. 

Amily mengukirkan senyuman. “Let me have a bath first, and we will have whatever you want us to do.” Amily berbisik di telinga Adam. 

Adam mengukirkan senyuman. 

I see you soon,” Amily bangun sebelum melangkah ke tingkat atas. Tibanya di bilik, dia terus melangkah ke bilik air dan mengunci pintu. Telefon pintarnya dikeluarkan, mendail nombor Bryan. 

“Yes Mam?” kedengaran suara Bryan di hujung talian. 

I nak you siasat someone.” 

“Who?” 

Amily telan air liur. Seperti suaranya tersekat saat mahu menyebut nama wanita itu. “I will text you a name.” ucap Amily sebelum menamatkan panggilan. 

Dia mengeluh sebelum menaip nama Katrina Wilson dan menghantar pesanan ringkas pada Bryan. Dia tarik nafas sedalam yang mungkin. Kenapa perlu wanita itu muncul lagi? Kenapa? 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 



Jessica mengukirkan senyuman sinis tatkala melihat kelibat Amily di dalam lif. Dia melangkah masuk tanpa menghiraukan riak wanita itu. sengaja dia berdiri di sebelah Amily, berniat mahu menyakitkan hati Amily Katrina itu. 

“It’s really suprising seeing you here.” Jessica bersuara. 

Ini syarikat suami aku. Jadi, kebarangkalian untuk kau selalu terserempak dengan aku adalah tinggi, Jess.” 

Jessica tunjuk riak menyampah. Berlagaknya perempuan ni! “Tapi itu tak membuatkan syarikat ini milik kau.” 

Amily senyum sinis. “Don’t you know this, Jess…” Dia mendekatkan diri pada Jessica. “Whatever belong to Adam, belong to me also and that includes you.” 

Jessica mendengus. Menyampah! “Kau memang perempuan yang gilakan harta.” 

“Gilakan harta yang sememangnya milik aku, bukanlah satu kesalahan, Jess.” 

Jessica senyum senget. “You had changed a lot.” 

Senyuman sinis Amily dimatikan. Dia pandang Jessica dengan riak kosong. “If I’m still the old Amily, the game won’t be fun, isn’t it?” 

Jessica tarik nafas.”Aku takkan pernah minta maaf atas apa yang berlaku dulu.” Jessica sedikit resah. Risau jika Amily akan membangkitkan isu yang berlaku 12 tahun yang lepas. 

12 tahun yang lepas, ketika di bangku sekolah tinggi, dia adalah pembuli dan Amily Katrina adalah mangsa bulinya. Dia bersama sama sahabat-sahabat baiknya, Andrea dan Loise akan membuli Amily yang dulu adalah seorang budak pendiam. Amily yang dulu bukanlah seperti Amily yang sekarang. Wanitu itu telah banyak berubah. Dan dia tertanya-tanya apa yang telah membuatkan Amily Katrina berubah sehingga rupa? 

Adakah wanita itu berubah setelah mengetahui tentang helahnya berkenaan Rayyan, pelajar lelaki terkenal di sekolah mereka dulu? 12 tahun yang lalu, dia telah mengupah Rayyan untuk memepermainkan perasaan Amily Katrina itu. Dan entah bagaimana Amily terlebih dahulu mengetahui rancangannya sebelum Rayyan memalukan wanita itu. Masih dia ingat dia hampir saja hilang nyawa akibat dicekik oleh Amily. 

“It’s okay. Aku pun tak harapkan kata maaf dari kau. Sebab aku tahu ia langsung tidak bernilai. Lagipun, kau dah dapat balasannya, bukan?” Suara Amily menyedarkan Jessica. 

“Maksud kau?” 

Amily senyum sinis. “Suami kau… oh tak bekas suami kau curang dengan Loise, bukan?” 

Jessica telan air liur. Bagaimana Amily tahu itu? “That isn’t my problem anymore, Amily.” 

Amily senyum sinis. Gembira betul melihat wajah kelat Jessica. 

“Sekurangnya aku tak ada sejarah dengan sepupu suami aku.” Jessica bersuara. 

Amily senyum sinis lagi. Belum sempat dia bersuara, pintu lif sekali lagi terbuka. Amily telan air liur melihat kelibat yang baru melangkah masuk. 

“Mrs Wilson,” sapa Jessica dengan senyuman. Dia kemudian melangkah ke hadapan, membiarkan dirinya berada di sebelah Puan Katrina itu. dia sempat melontarkan jelingan pada Amily. 

“You are?” Soal Puan Katrina pada wanita yang baru saja mengambil tempat di sebelahnya. Dia sempat mengerling ke arah Amily yang hanya berlagak tidak mengenalinya. Dia melepakan keluhan sebelum mengambil keputusan untuk melayan saja wanita yang memperkenalkan diri sebagai Jessica. Pembantu peribadinya yang berada di sebelah kanannya hanya mendiamkan diri saja. 

Amily tarik nafas sambil berlagak biasa saja. Walhal hatinya sudah berdebar. Dia langsung tidak mengendahkan kewujudan Katrina Wilson di hadapannya. Dia hanya mendengar saja perbualan Jessica dan wanita bernama Katrina Wilson sehingga dia keluar dari lif.



Reenapple: So, siapa Katrina Wilson ni???



9 comments:

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.