Saturday, October 31, 2015

Stick & Stones #47



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36] [#37] [#38] [#39] [#40] [#41] [#42] [#43] [#44] [#45] [#47]

Adam tarik nafas sebelum memulas tombol di hadapannya. Dia sedikit terkejut saat melihat kelibat isterinya sudah menantinya di hadapan pintu. Wanita itu memeluk tubuh sambil menunjukkan riak bengang.

“Apa yang you buat kat sini?” soal Amily dingin sebelum melangkah ke arah ruang tamu.

Adam menuruti langkah isterinya. “I have the key, remember?”

“Tapi you tak ada hak untuk datang sini.”

“I’m still your husband.”

AMily senyum sinis sebelum tangannya menukar siaran televisyen. Nasib baik ada kamera di pintu masuk, jadi dia boleh tahu siapa yang berada di pintu aparmentnya.

Adam mengeluh sebelum mengambil tempat di sebelah isterinya. “Let’s go home.

Amily pandang Adam. “This is my home, sayang.”

Adam geleng. “Our home.”

Amily telan air liur. Jujur, dia bukannya merajuk tapi dia risau jika tiba-tiba saja dia akan berhadapan dengan wanita itu sekali lagi. Jika tiba-tiba saja wanita itu berada di rumahnya dan Adam.

“Papa…” Adam bersuara lagi. “Dah bagitahu I semuanya.”

Amily mengeluh. Jujur, dia tidak mahu ingat siapa dia yang dulu. Amily Katrina yang dulu sudah tiada. Amily Katrina yang selalu dibuli sudah tiada. Dan jujur, dia lagi suka dirinya yang baru ini.

“I didn’t know you’ve hurt so much that you never be old AMily again,” tambah Adam lagi.

“There is never old Amily. I memang macam ni sejak dulu lagi,” Amily pandang Adam dengan berang. Dia tak mahu lelaki itu mengunkit kisah silamnya.

Adam senyum. Dia menyelak helaian rambut Amily yang terjuntai di dahi. “Stop wearing mask, sayang.”

“If you don’t wear mask, you can’t never survive.”

Adam tarik nafas. Dia tahu dan faham kenapa Amily menjadi Amily yang sekarang. Tapi dia tidak kisah siapa jua Amily. Dia mencintai wanita itu dengan sepenuh hati. “Let’s get home, please?”

Amily pandang Adam. “Why would I?”

“Because I miss you.” Jawab Adam dengan senyuman.

Amily telan air liur. DIa juga merindui lelaki itu tapi dia ego untuk mengakui itu.

“Did you receive my flower everyday?” Soal Adam lagi.

“Kalau betul you rindukan I, you patut pujuk I dua minggu yang lalu, bukan hari ini.” Sengaja Amily ucapkan ayat itu, mahu menguji lelaki di hadapannya ini.

Adam senyum lagi. “You are busy. Tapi I selalu tinggalkan pesanan pada PA you.”

Amily mencebik. Apa yang baru didengarnya itu adalah satu fakta. Alex akan memaklumkannya itu setiap kali suaminya menghubunginya.

“I akan lindungi you.” Adam bersuara lagi. DIa memeluk isterinya. “I takkan benarkan sesiapa buat you menangis lagi. I promise that, sayang.”

Amily mengeluh. Dia menolak tubuh suaminya itu. Adam telan air liur. Sedikit terkesima dengan tindakan isterinya. 

“I tak nak balik.” Ucap Amily dingin sebelum bangun. Belum sempat dia melangkah, Adam terlebih dahlu menarik tangannya, membuatkannya jatuh terduduk ke atas paha lelaki itu.

“I didn’t ask you to leave,” Adam ukirkan senyuman.

“Let me go. Or else…” Ayat Amily tergantung di situ saat pingangnya dirangkul erat oleh Adam. DIa telan air liur sambil memandang Adam yang sedang mengukirkan senyuman padanya. 

“I miss you,” bisik Adam ke telinga Amily.

Amily mengeluh sebelum menolak kasar tubuh Adam. Dia tiada mood untuk mengikuti kemahuan Adam sekarang ini. 

Adam pula mengeluh. Dia bangun, mengejar Amily yang baru saja memulakan langkah ke bilik. Lengan Amily direntap, membuatkan wanita itu memandangnya. “Please…”

“You khianati I, Adam. I tak pernah lupakan itu.”

“That’s before I knew the truth. Futhermore, she still your mother.”

Amily tarik nafas. “You cakap you takkan biarkan sesiapa buat I menangis lagi dan sekarang you berada di pihak perempuan itu?”

“I’m on your side, sayang.”

Amily diam. tidak memberi respon ayat Adam. Entahkan benar atau tidak dia tak mahu ambil tahu. Yang dia peduli sekarang ini adalah makluman baru yang diterima dari Bryan beberapa hari yang lepas. “Dan I juga tahu yang you masih bertemu Maya.”

Adam mengeluh lagi. Dia, walau macam mana sekalipun tak akan mampu menyembunyikan fakta dari isterinya. “I just meet her as friend only.”

“You buat I keliru, Adam. Do you really love me or you just want to have revenge on me only?”

Adam telan air liur. “I do really love you.”

“Prove it!”

Adam geleng. “Kalau I buktikan pada you, you akan percaya?” Adam mengeluh lagi dan lagi. Dia pasti apa jua yang dia lakukan sekarang ini untuk buktikan kejujurannya, isterinya itu tidak akan mahu percaya.

Amily telan air liur. Dia pandang Adam lama. Tidak tahu sama dia mahu mengiyakan atau menafikan. Dia keliru. “I need you…” belum sempat Amily menghabiskan ayatnya, Adam telah memotong niatnya.

“I need you too.”

Amily mengeluh. Bukan itu yang dia mahu katakan. “I need you to leave.”

Giliran Adam mengeluh. “Amily…” Dia mendekatkan diri ke arah isterinya tapi wanita itu mengundurkan diri.

“Please,” rayu Amily. Bukan niatnya untuk menghalau Adam tapi dia memerlukan masa untuk bertenang. Segala yang terjadi saat ini membuatkan emosinya lemah. Entah bila dia tahu beremosi.

Adam angguk dengan berat hati. “Take your times as much as you want, sayang. But I want you to know that, no matter what I choose you. I will love you.” Pipi Amily dicium sebelum melangkah keluar. 

Dan Amily melepaskan keluhan. Dan air matanya jatuh tanpa dipinta. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Amily memandang Arissa yang sedang mengukirkan senyuman padanya. “How’s Lia? Is she already asleep?” Soal Amily tentang anak buahnya yang baru berusia dua bulan itu.

Arissa angguk. “She’s sleeping.” Dia baru saja menidurkan anak sulungnya itu di bilik. “Amily macam mana?” Arissa mengeluarkan soalan dengan senyuman.

“Maksud Along?”

Arissa senyum lagi. “Masih merajuk dengan Adam?”

Amily senyum hambar. Entah. Dia sendiri tidak tahu siapa yang merajuk sekarang ini. Dia ataupun Adam. Sejak insiden di apartmennya hari itu, Adam langsung tidak menghubunginya tapi lelaki itu akan memastikan dia akan menerima sejambak bunga setiap hari.

“Percayalah, Adam dan Maya tak ada apa-apa hubungan. Mereka cuma kawan saja.”

“Did he told you that?”

Arissa angguk. “Edrian told me that also.”

Amily mengeluh. “I bukannya marah dia pergi jumpa Maya, Along. I just disappointed he lied to me.”

“Along tahu, Amily.”

“Dan I dah tak merajuk dengan dia,” tambah Amily lagi.

Arissa angguk. Dia mahu bertanya tentang Katrina Wilson tapi dia risau jika itu akan membuatkan adik iparnya bersedih. Selepas mendengar cerita sepenuhnya dari Adam, barulah dia tahu kenapa AMily punya personality sebegitu. Wanita itu dikecewakan oleh orang yang dia paling sayang.

“Believe me that he loves you very much, Amily.”

Amily telan air liur. Bukan Arissa saja yang tuturkan ayat itu tapi Mama dan Papa juga mengeluarkan ayat yang sama di saat dia bertemu mereka berbincang tentang Katrina Wilson itu. Apa jua yang Adam lakukan hanyalah untuk menolong Katrina Wilson saja tanpa mengetahui niat sebenar wanita itu. Lelaki itu tidak bersalah.

“You love him too, right?” Arissa bersuara lagi.

Amily mengeluh. Cintakan Adam? Mungkin. Tapi dia tidak faham mengapa dengan dirinya kebelakangan ini. Bukankah dia adalah seorang wanita tidak punya perasaan. Jadi, kenapa dia mahu merajuk dan berkecil hati dengan suaminya itu? 

“Amily?” Arissa bersuara lagi. Sedikit hairan dengan diam wanita ini. Sejak kebelakangan ini Amily lebih banyak mendiamkan diri. Dan wanita itu kelihatan tidak bermaya. Takkanlah terganggu oleh Katrina Wilson itu?

AMily tersedar. Dia mengerling jam di tangannya. Sekejap lagi dia ada temu janji dengan seseorang. “I have to go, Along.” Dia bangun.

Arissa angguk.

“Kiss Lia for me, Along,” ucap Amily dengan senyuman sebelum melangkah keluar dari rumah Arissa.


Reenapple: Hurmmm , tiba-tiba je Amily pandai merajuk. 





11 comments:

  1. Bila amily merajuk hurghh, boleh terbalik dunia. Hurghh.

    ReplyDelete
  2. kak reen study lagi ke?

    ReplyDelete
  3. seronok semua cerita kak reen. sy pun ingt nak menulis jugak tp x pandai nak karang. plot semua dah ada:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. Dulu pun tak pandai nak karang sekarang pun tak pandai juga. Masih ada banyak belajar. Saya belajar menulis pun sebab banyak baca dan baca baca. Lrepas tu baru tulis apa yang saya nak baca. :)

      Delete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.