Monday, November 16, 2015

Stick & Stones #64



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36] [#37] [#38] [#39] [#40] [#41] [#42] [#43] [#44] [#45] [#46] [#47] [#48] [#49] [#50] [#51] [#52] [#53] [#54] [#55] [#56] [#57] [#58] [#59] {#60] [#61] [#62] [#63]

Amily baru sahaja pulang dari bekerja tatkala kedengaran bunyi loceng bertubi-tubi. Tertanya-tanya siapa yang datang di lewat malam sebegini. Jam didinding telah menunjukkan pukul 12.20 malam.

Pintu dibuka dan dia memandang dingin gerangan yang menekan loceng tadi. Tertanya-tanya apa lagi yang Adam mahu darinya.

“Hello sayang,” Adam bersuara sambil kakinya melangkah masuk tanpa menunggu pelawaan Amily. Dia tidak hiraukan riak tidak puas hati wanita itu. Jambangan ros merah dan sekotak pizza panas ditangannya kemudian diletakkan diatas meja makan. Dia terus melabuhkan punggung di sofa yang terdapat di ruang tamu.

“Sofa ini tidak begitu selesa,”ucap Adam sambil menoleh ke arah Amily.

Amily mengeluh kasar sebelum menutup pintu. Dia melangkah ke arah Adam. “Apa yang you nak lagi, Adam?”

Adam senyum. “I datang melawat you. Dan I pasti you lapar. You tentu belum makan lagi?”

“I already have my dinner,” balas Amily dengan nada mendatar.

“Then let’s have supper.”

Amily mengeluh kasar lagi. “Look! I’m totally exhausted and I want to have a rest.”

“Then let me accompany you,” Adam tidak mahu mengaku kalah. Dia, walau macam mana sekalipun tidak akan beredar. Dia mahu selesaikan hal mereka malam ini juga.

“Ikut suka hati you,”ucap Amily dingin sebelum menghilangkan diri ke biliknya. Apa yang dia mahu lakukan adalah mandi dan kemudian tidur. Harapnya selepas dia keluar dari bilik air nanti, Adam telah tiada. 

30 minit kemudian, ketika Amily keluar dari bilik air, kelibat Adam masih lagi berada di rumahnya. Lelaki itu sedang membelek majalah yang terdapat diatas meja kopi yang kecil itu. 

“Kenapa you masih di sini?”Soalnya dengan dingin.

Adam menoleh kearah isterinya dengan senyuman. “I tunggu you.”

“I want you to leave.”

Adam geleng. “I won’t.” Dia bangun, melangkah ke arah wanita itu. Dia cuba menyentuh pipi Amily tapi wanita itu menepis tangannya. Dia sedikit terkesima dengan tindakan Amily. 

“Leave, Adam. I tak nak you kat sini.”

“Why? Sebab you sedang tunggu Sam?”

“Dia tiada kaitan dengan kita.”

“Jadi? Siapa yang you tunggu? Adakah lelaki lain?”

Amily mengeluh. “Say whatever you want to say, Adam but I would never change my mind.” Amily mengambil tempat di sofa terpakai itu. Sofa yang dibeli ketika jualan garaj setahun lepas. Selepas diubahsuai oleh Samuel, sofa itu kelihatan baru tapi tentulah sedikit tidak selesa tapi dia tidak penduli itu.

“So do I, Amily.” Adam melangkah ke arah Amily.

Amily mengeluh kasar. Kali ini dia sudah tidak boleh bersabar dengan Adam. Tidak fahamkah Adam yang dia tak mahu menjadi Amily lagi. Dia cuma mahu punya kehidupan normal seorang Amy. Bukan kehidupan normal seorang Amily Katrina. 

“Don’t you get it?” Amily bangun, matanya memandang Adam yang sedang berdiri memandangnya. “I don’t need you anymore. I don’t want you anymore.”

Adam telan air liur. “You are telling lies.”

“I’m not telling lies. I really don’t need you in my life anymore.”

“Why?”

Amily telan air liur. “I already have Sam. I don’t need you.”

“Do you love him?” Soal Adam sambil matanya ke arah Amily.

“Yes.” Amily melangkah ke arah pintu. “I need you to leave.”

Adam geleng. Kakinya melangkah ke arah Amily. “I’ve told you, I would never leave you.”

“Walaupun I tak cintakan you?”

Adam telan air liur lagi. “You still love me.”

Amily geleng. “I don’t love you. I love Sam, Adam.”

“You are lying!” Nada suara Adam tinggi. Dia tak mahu lagi dengar penipuan yang keluar dari mulut Amily Katrina.

“I cuma gunakan you untuk balas dendam pada Zack sahaja, Adam. I tak pernah walau sedikit pun cintakan you.”

“Sampai bila you nak tipu I, Amily?”

“I tak pernah tipu you Adam.”

“You mungkin boleh tipu sesiapa tapi you tak boleh tipu diri you sendiri.”

Amily mendengus. “I told you do not find me. You should move on. Start a new life. Don’t be an idiot chasing someone who is not worth for you.”

“Bagi I peluang kedua, please,” rayu Adam. Dia harapkan Amily berinya peluang kedua sekali lagi. Dia mahu perbetulkan segalanya.

Amily geleng kepala. 

Why? Kalau you boleh terima Mommy you semula, kenapa you tak boleh lakukan perkara yang sama pada I, Amily?”

Amily telan air liur. “Kita sudah bercerai.”

Adam geleng. “I tak pernah tandatangani dokumen penceraian kita.”

Amily mengeluh. Dia lupa itu. “I’m not worth for you, Adam. You should find someone else. Someone who is worth to love. Someone that will love you because of who you are, not because of money.”

Giliran Adam telan air liur. Sedikit kecewa dengan penolakan Amily. “Adakah ini berkaitan dengan Sam? Do you really love him?” 

Amily mengeluh. “Dia ajarkan I banyak perkara, Adam. He teach me that without money, we still can be happy.” AMily berkata jujur.

Adam mengeluh. Benar, Amily Katrina di hadapannya saat ini bukan lagi Amily Katrina dua tahun yang lalu. “Dan you tak nak kembali ke tempat asal you?”

“This is where I’m belong, Adam. “

Adam geleng. Dia tak mahu terima itu. “Everyone is waiting for your return.”

Amily senyum senget. “Selepas apa yang I dah buat pada you, you ingat masih ada tempat untuk I dalam kalangan family you?”

“They might know the truth but they know you love me too.”

Amily mengeluh. Dia sudah hampir kehabisan ayat untuk memujuk Adam supaya berputus asa terhadapnya. “I tak akan pulang, Adam. I belong here.”

Adam mengeluh. Susah betul untuk memujuk Amily. “Kalau you tak mahu pulang kerana I, jadi pulang kerana Papa. He’s been sick after you have been missing.”

Amily telan air liur. “I’m not his daughter anymore.” Dia sedikit pun tidak pernah lupa ayat lelaki itu dua tahun yang lalu. Mungkin saja dia berkecil hati dengan sikap lelaki itu. 

“Amily…” Adam mendekati isterinya. “He been missing you. He need you more than I do.”

Amily geleng. “Apa jua yang you cakap, tak akan pernah mampu ubah keputusan I, Adam. Ini tempat I dan I tak mahu menjadi Amily Katrina lagi.”

“Then be a new Amily Katrina.”

Amily telan air liur. 

“We start a new life,” Adam bersuara lagi.

“I told you, I didn’t love you.”

Adam telan air liur. Walaupun otaknya yakin Amily hanya berbohong tapi hatinya tetap sakit mendengar ayat itu. Dia memandang tepat ke arah anak mata coklat Amily. “Look me in the eyes and say you didn’t love me, Amily.”

Amily telan air liur. Dia pasti dia takkan mampu lakukan itu. Untuk saat ini, dia rasakan dia lemah jika bertentang mata dengan Adam. Dia risau jika Adam akan tahu hal sebenarnya. “I rasa you patut balik. Dah lewat.” AMily membuka pintu. Tapi belum sempat dia bersuara pada Adam, lelaki itu telah menutup pintu dengan kasar. 

Tubuhnya kemudian ditolak ke pintu, membuatkan dia bertentang mata dengan lelaki itu. 

“Say you love me, Amily,” ucap Adam sambil matanya memandang tepat ke arah anak mata Amily Katrina di hadapannya. 

Amily telan air liur. Belum sempat dia bersuara, Adam telah mengucup bibirnya. Lama dan lembut. Dia sedikit pun tidak menepis mahupun membantah tindakan lelaki itu. 

Adam melepaskan ciumannya. Dia memandang Amily yang sedikit terkesima dengan tindakannya. “I need you, Amily.” Sekali lagi bibirnya menyentuh bibir Amily dan kali ini wanita itu membalas ciumannya. Nafas mereka bersatu. 

Sudahnya, malam itu, mereka menyulam rasa rindu dan cinta yang tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata.



!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Amily buka mata. Dia ukirkan senyuman melihat Adam sedang lena di sebelahnya. Perlahan-lahan tangannya mengusap pipi lelaki itu. “Did you know how much I miss you all these times?” Soalan itu lebih pada dirinya sendiri. 

Akhirnya dia berniat untuk turun dari katil, dia mahu ke bilik air tapi belum sempat dia lakukan itu, tiba-tiba saja pinganggnya dirangkul erat oleh Adam. Amily mengukirkan senyuman sebelum memusingkan badannya, menghadap Adam sekali lagi. Lelaki itu masih lagi memejamkan mata tetapi tangan lelaki itu merangkul erat pinggannya. Dia tahu Adam berpura-pura tidur.

“Adam, wake up,”bisik Amily dengan senyuman tapi Adam masih tidak memberi reaksi. Jari jemarinya merayap ke seluruh wajah Adam tapi Adam masih lagi ‘tidur mati’. Dia menarik pula cuping lelaki itu tapi Adam masih tidak sedar. Adam sengaja lakukan itu.

“I love you, sayang,” bisik Amily sekali lagi.

Dan seraya itu mata Adam terbuka. Dia memandang Amily yang sedang tersenyum.“What did you say? I couldn’t hear you” Soalnya dengan suara serak. 

Amily senyum. “ I didn’t say anything. Were you dreaming or something?” 

“Hurmm…” Adam mengeluh. Pelukan di pinggang isterinya dilepaskan. Dia mengeliat. “I must have been. In my dreams, you said ‘I love you.’”

Amily senyum sambil memandang Adam yang telah bangun. “You must have missed me too much. Enough to see me in your dreams.”

Adam senyum. Dia kembali membaringkan dirinya di sebelah Amily. “You must been love me a lot. Enough to barge into my dreams.”

Amily ketawa kecil. Dia bangun. “I need to go to work.” Dia mengerling jam loceng di sebelahnya. Masih punya dua jam lagi sebelum waktu kerjanya bermula.

Senyuman Adam dimatikan. “Do you have to do that? I ingatkan you akan berhenti bekerja di situ selepas semalam.”

Amily gigit bibir. “I have lots of thing to settle down. I tak boleh pergi macam tu saja.”

Adam angguk sebelum bangun. “Selesaikan apa yang you perlu selesaikan. Once you had settled it, we will go back to our home.” Tangannya mengusap pipi isterinya.

Amily angguk.

“Tapi I nak you cuti hari ini, boleh?” Adam bersuara lagi.

Amily kerut dahi. “Kenapa?”

“Let’s make today is our day. I akan masak untuk you. Dan kita berdua boleh bercerita tentang banyak perkara yang berlaku dua tahun ini.”

Amily telan air liur tapi dia ukirkan senyuman. Kepala diangguk bersetuju dengan cadangan Adam. “That’s a good idea. Besides, I am really really really tired.”

“Because of last night?” Adam ukirkan senyuman gatal.

Amily ketawa kecil.

Adam senyum lagi. “You sambung tidur dan I pergi mandi. Dan selepas itu kita akan bersarapan bersama-sama. Deal?”

Amily angguk dengan senyuman. 

Adam senyum. Satu kucupan diberikan di bibir Amily sebelum dia turun katil dan melangkah ke bilik air. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Samuel memandang lelaki di hadapannya tanpa berkelip mata. Sejak pintu dibuka sehingga saat ini, mindanya tertanya-tanya mengapa lelaki ini berada di sini? Apa tujuan lelaki ini berada di sini?

“Jemput masuk,” pelawa Adam dengan sedikit tidak ikhlas. 

Samuel melangkah masuk. “Apa yang kau buat kat sini?”

Adam senyum senget. “Sepatutnya aku yang tanyakan kau soalan itu.”

Samuel diam. Dia tidak hiraukan ayat Adam. Dia mengambil tempat di sofa. “Mana Amy?” Soalnya lagi sambil memerhatikan keadaan sekeliling. Dia berharap Adam tidak punya niat yang buruk terhadap Amy. 

“Dia dalam bilik air.” Balas Adam selamba. “Kau mahu minum apa-apa?”

Sekali lagi Samuel tidak menghiraukan soalan Adam. “Apa sebenarnya tujuan kau berada di sini?”

Adam senyum sinis. “She didn’t tell you the truth, isn’t it?”

Samuel kerut dahi. Kebenaran apa yang dia sepatutnya tahu dari mulut Amy?

Beberapa saat kemudian, kelibat Amily muncul di ruang tamu. Wanita itu sedikit terkejut melihat kehadiran Samuel di rumahnya. “Sam! Apa yang buat you datang sini?”

“I datang melawat you. I ingatkan you sakit bila you tiba-tiba sahaja mahu cuti pada hari ini.”

Amily senyum kelat. “I sihat cuma sedikit penat saja.”

Samuel angguk. Matanya memandang Adam. “Dan kenapa dia berada di sini?”

Amily tarik nafas. Dia menoleh sekilas ke arah Adam sebelum kembali memandang Samuel. “Dia…” belum sempat Amily menghabiskan ayatnya, Adam telah mencelah. 

“Aku suami dia.” Adam memandang Samuel.

Amily telan air liur manakala Samuel memandang kedua-dua Adam dan Amy dengan rasa tidak percaya. Adakah itu satu fakta?

“Is it true?” Mata Samuel ke arah Amy.

Amily angguk kepala dengan senyuman kelat.

“You never told me this.”

Amily mengeluh. “It was something that I don’t want to remember, Sam.”

Samuel mengeluh. Tidak tahu apa yang patut dia rasakan saat ini. Haruskah dia kecewa ataupun gembira kerana Amy telah menemui kebahagiannya?

“Oh, kau patut tahu satu hal ini lagi,” Adam bersuara.

Amily mengerling ke arah Adam. Harapnya Adam tidak cuba untuk mengenakan Samuel.

What?” Soal Samuel tenang. Dia cuba untuk tidak kelihatan kecewa. 

“Her name is Amily not Amy.”

“Adam…” tegur Amily, tidak selesa dengan apa yang didengarnya.

“He should know the truth, Amily,” balas Adam.

Samuel mengeluh. Nampaknya apa yang dia tahu tentang wanita di hadapannya selama ini adalah satu penipuan. “Your name is Amily?”

Amily angguk kepala dengan lemah. “I tahu I tak patut tipu you, tipu semua orang tapi I mahu mulakan hidup baru pada kali pertama I tiba di sini, Sam.” Amily jujur. Dia tidak mahu Samuel berfikir yang buruk tentangnya.

Samuel mengeluh lagi. Dia tidak tahu apa yang harus dia lakukan saat ini. Jujur, hatinya kecewa. Tersangat kecewa. Rancangannya tadi, mahu luahkan semuanya pada Amy tapi rupa-rupanya dia tidak pernah akan berjaya laksanakan itu. 

“Do you love him?” Entah mengapa soalan itu terkeluar dari mulut Samuel.

Kedua-dua Adam dan Amily memandang hairan Samuel. Tidak memahami mengapa soalan itu dilontarkan pada Amily.

Amily mengeluh sebelum angguk kepala. Dia tahu anggukannya akan membuat Samuel terluka tetapi lelaki itu harus tahu hal sebenarnya. Dia tak mahu memberi harapan palsu pada lelaki itu.

Samuel senyum kelat. “I should tell you this long time ago,”Samuel memandang Amily. “I…” Air liur ditelan. “… have feeling on you. Jujurnya, I sayangkan you lebih dari seorang kawan, Amy.”

Amily telan air liur. Sedikit tergaman dengan pengakuan Samuel.

“Walaupun you tak jadi milik I, tapi I gembira you bertemu kebahagian you,”tambah Samuel lagi. Dia melangkah ke arah Adam. Tangan dihulurkan pada lelaki itu. “Aku harap kau jaga dia dengan sebaiknya. Jangan buat dia sedih.”

Adam sambut huluran tangan Samuel walaupun dia kelihatan sedikit keliru. 

“I pergi dulu. I see you again. Live happily, Amy,” Samuel berniat untuk beredar tapi baru saja dia melangkah ke arah pintu, namanya dipanggil. 

“Sam!” Amily melangkah ke arah Samuel yang sedang berdiri di muka pintu. “We still friend, right?”

Samuel angguk dengan senyuman sebelum menghilangkan diri di balik pintu.

“He takes this very calmly, “ Adam bersuara sebaik saja kelibat Samuel beredar.

Amily mengeluh sebelum geleng kepala. “Jadi, apa yang you harap dari dia? You harap dia akan tumbuk you bila you cakap you adalah suami I?”

Adam senyum. “That’s the truth, sayang.”

Amily mengeluh kasar. 

“I rasa you dah boleh kemaskan semua barang you,” Adam bersuara lagi.

“Sekarang?”

Adam angguk. “I nak you hadir bersama I pada majlis hari Sabtu ini.”

Amily telan air liur. Jujur, dia belum punya kekuatan untuk memunculkan diri semula. “Boleh tak kalau I tak pergi?

Adam senyum. “Sure. Tapi kalau you tahu dari Tina yang Jessica cuba nak goda I, jangan salahkan I, sayang.”

Amily mencebik. “I kemaskan barang I dan you masakkan sarapan pagi kita?”

Adam senyum sambil angguk kepala.



Reenapple: Kesian pulak dengan Sam ni. Ermmm





17 comments:

  1. cannot wait for amily to meet jesicca at the party. Revenge time, mungkin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin tak akan ada revenge pun. Ahaa

      Delete
  2. hahaha...akhirnya mereka bersama tp adakah selepas ini akan ada lg rintangannya??

    ReplyDelete
  3. Sam n shasha 😀

    ReplyDelete
  4. Ksian2. Tapi i love adam and amily. Bg sasha dgn sam lah ehh. Happy2.

    ReplyDelete
  5. Rasanya mmg taklah nak tolak org hot mcm Adam tu kan..

    ReplyDelete
  6. Omg..finally their back together..sam dengan sasha je la..haha

    ReplyDelete
  7. Sweet nya cik write buat happy ending ke
    kalau ceta ni habis
    boring la nnt
    harap reen buat ceta lain.....

    ReplyDelete
  8. yeah... akhirnya amily berbaik semula dengan adam...
    tapi kesian kat sam....

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.