Thursday, November 19, 2015

Stick & Stones: Epilog


[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36] [#37] [#38] [#39] [#40] [#41] [#42] [#43] [#44] [#45] [#46] [#47] [#48] [#49] [#50] [#51] [#52] [#53] [#54] [#55] [#56] [#57] [#58] [#59] {#60] [#61] [#62] [#63] [#64] {#65] {#66}


Dua tahun kemudian….

Adam tersedar dari tidur tatkala terdengar jeritan Amily. Lantas dia bangun dan meluru ke arah Amily yang berada di sofa di hujung katil.

“Sayang, kenapa ni?” Soal Adam tatkala melihat wajah Amily yang pucat. Isterinya itu seperti sedang menahan kesakitan,

Amily diam. Dia tidak mampu bersuara. Dia sebenarnya langsung tidak tahu bagaimana mahu jelaskan kesakitannya. AKhirnya dia tunduk ke bawah, memandang lantai yang telah basah.

Adam telan air liur. Dia tahu apa petanda lantai basah di hadapannya. Itu adalah air ketuban. Dan itu bermakna Amily ini bakal melahirkan anak mereka. “You tarik nafas dulu. Just breathing.” Adam membantu Amily bangun sebelumm mencapai beg beg yang telah disediakan untuk dibawa ke hospital. Nasib baik Amily menyiapkan semua keperluan bayi mereka awal. Jadi, tidak perlulah dia kelam kabut seperti keadaan sekarang ini. 

Adam kemudian perlahan-lahan membantu Amily memasuki ke dalam kereta sebelum dia menghidupkan enjin kereta. Dalam kepalanya hanya satu destinasi saja yang harus dia tuju. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Adam meluru ke arah Doktor Elaine, di saat wanita itu keluar dari bilik bersalin. Dia mahu tahu keadaan isteri dan anaknya. 

“Congratulations, Adam. You are now officially a father.” Doktor Elaine mengukirkan senyuman.

Adam tarik nafas lega. “And Amily?”

“She’s fine.”

“Our baby?”

“They are both look perfectly healthy.”

“They?” Adam kerut dahi.

Doktor Elaine angguk. “Amily mengandungkan anak kembar. Dia tak bagitahu you tentang itu?”

Adam telan air liur. Tidak pula Amily beritahunya itu. 

“It’s a boy and a girl,Adam.” Doktor Elaine bersuara lagi.

Adam mengukirkan senyuman sambil angguk kepala. “When I can meet her?”

Doktor Elaine senyum lagi. “Selepas kami pindahkan dia ke bilik pesakit.”

Adam angguk lagi. Dia kemudian memerhatikan saja kelibat Doktor Elaine hilang di balik lorong itu. Dia tersenyum sendirian. 

30 minit kemudian, dia tiba di bilik di mana Amily ditempatkan. Di saat dia melangkah masuk, Amily sedang berbual sesuatu dengan Dr. Elaine. Wajah isterinya itu kelihatan penat tapi masih kelihatan gembira. 

I will leave both of you alone,” ucap Dr Elaine dengan senyuman sebelum melangkah keluar bersama dua orang jururawat.

Adam mengukirkan senyuman sebelum mengambil tempat di sebelah Amily. “I have seen our babies.” Tangannya membetulkan helaian rambut yang terjuntai di dahi Amily.

“How they looks like?” Soal Amily dengan senyuman.

“Cute. They have eyes like you.

Amily senyum lagi. 

You tak bagitahu I pun yang kita bakal ada anak kembar.” Tangan Adam mengusap pipi Amily pula. 

“I nak bagi kejutan untuk you. Do you like that surprise?”

Adam angguk kepala dengan senyuman. “I really really really like that surprise, sayang.” Satu kucupan singgah di dahi Amily. 

“Jadi, you dah fikir nama untuk anak kita?”

Adam angguk. “Seperti yang dijanjikan, you bagi nama untuk anak lelaki dan I akan bagi nama untuk anak perempuan.”

Amily ketawa kecil. “So, what is her name?”

Adam senyum. “Adrina Daniella. And our son?”

“Sebab you bagi nama Adrina, jadi I akan namakan anak lelaki kita, Adriel. Adriel Mikhael.”

“Such a handsome name.

Amily ketawa kecil. Pandangan bertaut dengan pandangan Adam. Dia senyum pada lelaki itu. “I love you, sayang.”

“I love you too.” Sekali lagi Adam mengucup dahi Amily dengan senyuman. 

Tidak beberapa lama kemudian, daun pintu terkuak. Kelibat Encik Zafrul dan Encik Kamarul muncul bersama keluarga masing-masing. Adam menjauhkan diri dari katil, membiarkan Mommy dan ibu mertuanya berada di sisi Amily.

“Congratulations on being a father, Adam,” ucap Encik Kamarul dengan senyuman. Bahu anak lelakinya itu ditepuk mesra sambil matanya memandang menantunya. 

“Thanks, Daddy.”

Dan kamu berdua akan tahu bagaimana susahnya menjadi ibu bapa.” Tambah Encik Zafrul pula.

Puan Julia dan Puan Sarah mengukirkan senyuman sambil angguk kepala. 

“Your Mommy is on her way,” ucap Puan Sarah pada Amily. Selepas dia menerima panggilan dari Adam tentang Amily berada dalam wad bersalin, dia telah menelefon Katrina Wilson, memaklumkan tentang keadaan anak tunggalnya. 

Amily angguk dengan senyuman. Matanya memandang Adam yang sedang mengukirkan senyuman padanya. Dia membalas senyuman itu sambil mengharapkan kebahagian adalah miliknya selama-lamanya. 

-TAMAT-


Reenapple: The end. Terima kasih sudi baca. :)






17 comments:

  1. Pendenknya cik writer. Tapi besttt. Suke2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa.. itu je yang mampu yg dfikir untuk ending. Muahaha

      Delete
  2. sob sob..... dah habis..... tak puas rasa nya baca the ending.......

    ReplyDelete
  3. ape jadi dgn jessica?
    ape adam lakukn kat dia?
    geram cuz adam marah amily bila gugur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amily biarkan karma yang lakukan itu pada Jessica.

      Delete
  4. yeay abis sudah... best2
    menunggu yg baru pulak...
    all the best

    ReplyDelete
  5. Mmg suka sngat dengan cerita ni...tpi ending pendek sngat...But overall cerita ni mmg superb

    ReplyDelete
  6. Laaa,,,,,,da hbis ke,,,urnmmmm bestnyer,,,bby twin,, <3 it,,,next crter plak ye,,,

    ReplyDelete
  7. Sweet! Aku suka nama anak dorang ngee.

    ReplyDelete
  8. will miss adam and amily. Hope ada post special about them

    ReplyDelete
  9. yeay! happy ending akhirnya.... :)
    dapat jugak saya habiskan baca novel awak nie...
    cerita yang best!
    saya doakan semoga awak dapat banayak lagi idea2 yang menarik untuk hasilkan lebih banyak karya serta success dalam bidang penulisan kreatif dan saya doakan semoga karya awak akan muncul dalam versi cetak pulak lepas nie... :)
    good luck reen! :)

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.